Tingkat Pengetahuan dan Sikap Pada Penerapan Hygiene Perorangan Pengolahan Makanan di Hotel Bumi Senyiur Samarinda
DOI:
https://doi.org/10.55606/lencana.v2i4.4045Keywords:
Knowledge, Attitude, Personal HygieneAbstract
Personal hygiene is an action to maintain cleanliness and health, both physical and psychological. The goal is to maintain cleanliness, prevent contamination of dangerous bacteria from the body to the food being processed, and prevent disease. The aim of this research is to determine the level of knowledge and attitudes of food processing staff regarding the implementation of personal hygiene. This research is survey research, survey research is research that takes samples from a population and uses questionnaires as a data collection tool, one of the uses of survey research is for descriptive purposes. The sample is 12 food processing staff who work at the Bumi Senyiur Samarinda Hotel. Data collection uses questionnaires, questionnaires and observations. Analysis uses descriptive. Based on the results of descriptive analysis research, staff knowledge was 66.7% and staff attitude was 75%. For observation results, food processors got a value of 66.7%. In this way, the researchers found that the level of knowledge and attitudes of food processors at the Bumi Senyiur Samarinda Hotel generally obtained good results
Downloads
References
Andarmoyo, Sulistyo. 2012. Keperawatan Keluarga Konsep Teori, Proses dan Praktik Keperawatan. Yogyakarta : Graha Ilmu
Arikunto, S. 2002. Metodologi Penelitian Suatu Pendekatan Proposal. Jakarta: PT. Rineka Cipta.
Arisna, D. (2013). Sakit Umum Daerah Cut Nyak Dhien Skripsi Oleh : Derni Arisna Nim : 08C10104043 Program Studi Ilmu Kesehatan Masyarakat Universitas Teuku Umar Meulaboh - Aceh Barat.
Aurel. (12 April 2023) Kemenkes Catat 38 Kasus Keracunan pangan, 8 meningggal. Kbr.id. https://kbri.id/berita/nasional/kemekes-catat-38-kasus-keracunan-pangan-8-meninggal
Badan Pengawasan Obat dan Makanan, 2021, Laporan Pelaksanaan kegiatan, Samarinda : Badan Pengawasan Obat dan Makanan Republik Indonesia
Departemen Kesehatan RI, 2004, Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 1197/Menkes/SK/X/2004, tentang Standar Pelayanan Farmasi di Rumah Sakit, Jakarta.
Handayani, dkk. (2015). Faktor yang mempengaruhi perilaku penjamah makanan dalam penerapan cara pengolahan pangan yang baik pada industri rumah tangga pangan di Kabupaten Karangasem.Jurnal. Kesehatan, 3(2).
Kemenkes RI. Permenkes RI No. 1096/Menkes/Per/ VI/2011 Tentang Higiene Sanitasi Jasaboga. Vol 53.; 2011:1689-1699.
Mustika, Reni. 2019. Analisis kepuasan pemustka terhadap layanan pemustaka di UPT perpustakan politeknik negeri sriwijaya palembang.
Ningsih, Riyan. (2014). Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan dan Minuman, Serta Kualitas Makanan yang Dijajakan Pedagang di Lingkungan SDN Kota Samarinda. Jurnal Kesehatan Masyarakat. Universitas Mulawarman Samarinda.
Notoatmodjo S. 2011. Kesehatan Masyarakat (ilmu dan seni). Jakarta; Rhineka Cipta
Notoatmodjo, S. 2010. Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta : Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S., 2014, Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Notoatmodjo, S. 2018, Metodologi Penelitian Kesehatan, Jakarta: Rineka Cipta.
Sinambela, Lijan Poltak dan Sarton Sinambela (2021). Metodologi Penelitian Kuanitatif - Teori Dan Praktik. Depok:
Sugiyono. 2005. Memahami Penelitian Kualitatif. Bandung: CV. Alfabeta.
Sugiyono. (2017). Metode PenelitianKuantitatif, Kualitatif, dan R&D. Bandung : Alfabeta, CV.
Suryabrata, Sumadi. 1983. Metodologi Penelitian. Jakarta: Raja Grafindo Persada
Windu, Djoko P. 2016. Prinsip-prinsip hygiene sanitasi makanan minuman rumah sakit. Ponorogo : Forum Ilmiah Kesehatan.
Widyastuti, Nurmasari. 2019. hygiene dan sanitasi dalam penyelenggaraan makanan. Yogyakarta : k-media.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Lencana: Jurnal Inovasi Ilmu Pendidikan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.