Pola Makan Sesuai Anjuran Nabi Muhammad SAW Menurut Perspektif Kesehatan

Authors

  • Fauzan Irfan Universitas Lambung Mangkurat
  • Nasywa Rahman Universitas Lambung Mangkurat
  • Siti Fatimah Azzahra Universitas Lambung Mangkurat
  • Gt. Muhammad Irhamna Husin Universitas Lambung Mangkurat

DOI:

https://doi.org/10.55606/jcsrpolitama.v1i5.2730

Keywords:

Diet, Indonesians, Islam, Medicine, Moslems, Rasulullah

Abstract

A healthy diet is the behavior of consuming food with balanced nutrition in sufficient quantities and not excessively. During his lifetime, Rasulullah Saw. as a role model in life for all Muslims in the world, he has taught many things, one of which is a healthy diet. This research was conducted as a means of reviewing the eating patterns of the Prophet Muhammad from a human health perspective, the nutrients contained in each food ingredient, as well as reviewing what the eating habits of the Prophet Muhammad as an Indonesian still carried out in public life. The method used in this research is qualitative research with a literature review.

References

Andriyani, A. (2019). Kajian Literatur pada Makanan dalam Perspektif Islam dan Kesehatan. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan, 15(2), 178-198.

Basri, M. Hasan. (2018). Hadis Tentang Menjilat Jari Setelah Makan Dan Implikasinya Dengan Kesehatan. Masters Thesis, UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

binti Kasim, Noli, & binti Yasin, Che Nor Kharsiah. (2023). Keajaiban Penyembuhan Dengan Warna Makanan Kegemaran Rasulullah SAW. Public Health and Safety International Journal, 3(01), 39-50.

Hardani, R. (2014). Pola Makan Sehat. Academia.edu. https://www.academia.edu/5816582/Pola_Makan_Sehat

Hayati, N. I. (2022). Manfaat madu bagi kesehatan menurut al-qur'an: Manfaat madu bagi kesehatan menurut al-qur'an. JURNAL KESEHATAN STIKes MUHAMMADIYAH CIAMIS, 9(1), 22-25.

Huliatunisa, Y., Alfath, M. D., & Hendiati, D. (2020). Praktik Perilaku Hidup Bersih Dan Sehat Melalui Cuci Tangan. Jurnal Pasca Dharma Pengabdian Masyarakat, 1(2), 40-46.

Imam, Choiril (2022) Mengambil Makanan Yang Terjatuh Dalam Perspektif Hadis (Suatu Kajian Tahlili Terhadap Hadis Riwayat Al-Nasa’i). UIN Alauddin Makassar.

Imritiyah, S. (2016). Kajian hadis-hadis adab makan dan minum; Perspektif ilmu kesehatan (Bachelor's thesis, Fakultas Ushuluddin Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta).

JUNIATI, L. (2021). Pola Makanan Sehat Dalam Perspektif Al-Qur’an dan Relevansinya dengan Ilmu Gizi (Kajian Tematik Kontekstual) (Doctoral dissertation, UNIVERSITAS ISLAM NEGERI SULTAN SYARIF KASIM RIAU).

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. Leaflet Isi Piringku. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://kesmas.kemkes.go.id/assets/uploads/contents/others/LEAFLET-ISI-PIRINGKU-ilovepdf-compressed_1011.pdf&ved=2ahUKEwimyqjutc2BAxX7TWwGHcZVB1QQFnoECCEQAQ&usg=AOvVaw0bKYhsPVIBoKhTuL6whofz

Rahayu, I., Sari, L. P., Asih, W. D. M., Diyana, N., Andini, S., Septiana, S., ... & Sudibyo, N. S. R. (2022). Efek Positif Berdoa Bagi Kesehatan Mental Manusia. In Proceeding Conference On Da'wah And Communication Studies, 1(1), 53-56.

Rahmah, N. M. (2022). Etika Makan Nabi Dalam Perspektif Sains Medis. Konferensi Integrasi Interkoneksi Islam Dan Sains, 4(1), 128-133.

Rosidi, A., Handarsari, E., & Mahmudah, M. (2020). Hubungan Kebiasaan Cuci Tangan Dan Sanitasi Makanan Dengan Kejadian Diare Pada Anak SD Negeri Podo 2 Kecamatan Kedungwuni Kabupaten Pekalongan. Jurnal Kesehatan Masyarakat Indonesia, 6(1).

Shita, A. D. P., & Sulistyani, S. (2015). Pengaruh kalsium terhadap tumbuh kembang gigi geligi anak. Stomatognatic-Jurnal Kedokteran Gigi, 7(3), 40-44.

Smeer, Z. (2009). Kajian Hadis: Hadis Etika Makan Ditinjau dari Aspek Kesehatan. Jurnal El-Harakah Vol, 11.

Sudargo, T., Freitag, H., Kusmayanti, N. A., & Rosiyani, F. (2018). Pola Makan Dan Obesitas. UGM Press.

Sugiso, A. P., Darmalaksana, W., Solihin, M., & Setiadji, S. (2021, May). Takhrij And Syarah Hadith Of Chemical: Prohibition Of Blowing Food And Drinks. In Gunung Djati Conference Series (Vol. 5, Pp. 42-48).

Suprayogi, D. (2011). Uji kualitatif vitamin C pada berbagai makanan dan pengaruhnya terhadap pemanasan. Sainmatika: Jurnal Sains dan Matematika Universitas Jambi, 3(1), 221096.

Triana, V. (2006). Macam-macam vitamin dan fungsinya Dalam tubuh manusia. Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas, 1(1), 40-47.

Vermeulen, S., Wellesley, L., Airey, S., Singh, S., Agustina, R., Izwardy, D., & Saminarsih, D. (2019). Healthy diets from sustainable production: Indonesia. London: Chatham House.

Zakiyyah, H. N. S. (2021). Susu Sapi sebagai Obat bagi Kesehatan Tubuh: Studi Takhrij dan Syarah Hadis. Jurnal Riset Agama, 1(2), 375-388.

Downloads

Published

2023-10-16

How to Cite

Fauzan Irfan, Nasywa Rahman, Siti Fatimah Azzahra, & Gt. Muhammad Irhamna Husin. (2023). Pola Makan Sesuai Anjuran Nabi Muhammad SAW Menurut Perspektif Kesehatan. Journal of Creative Student Research, 1(5), 393–406. https://doi.org/10.55606/jcsrpolitama.v1i5.2730

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.