Daya Terima Puding dengan Substitusi Susu Kedelai dan Penambahan Wortel sebagai Alternatif Makanan Selingan untuk Pencegahan Hipertensi

Authors

  • Madania Ulfa Universitas Negeri Surabaya
  • Asrul Bahar Universitas Negeri Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.55606/termometer.v2i4.4372

Keywords:

Carrot, Hypertension, Pudding, Soy Milk

Abstract

Hypertension is a condition when systolic blood pressure >140 mmHg or diastolic >90 mmHg. Soy milk and carrot pudding is expected to be able to meet the needs of snacks tp prevent the hypertension. The research aims to determine the effect of soy milk substitution, addition of carrots and interaction of the two factors (soy milk substitution and carrot addition) on the acceptability of pudding, also know the fat, potassium, sodium and isoflavone content in the best formula. The research used a pure experimental method with 6 treatments, namely soy milk substitution (70% and 80%) and carrot addition (60%, 70% and 80%), which were tested on 50 untrained panelists. Data were analyzed statistically using the Two Way Anova test and the Duncan test. The results of the research showed that the substitution of soy milk had an effect on the color, flavour and taste of the pudding, the addition of carrots had an effect on the color and taste of the pudding and there was no interaction effect between the two factors on the color, flavor, taste or texture of the pudding. The best pudding product was found in the S2W3 formula (80% soy milk substitution and 80% carrot addition) which contains 1.36% fat, 28.11 mg potassium, 34 mg sodium and 21.8 mg isoflavones per 100 grams of ingredients.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adfar, T. D., Yensasnidar, & Murnawelis. (2022). Pengaruh Penambahan Yogurt, Telur, dan Mutu Organoleptik, Kadar Protein, dan Kalsium Dalam Silky Pudding Sebagai Makanan Tambahan Pada Balita. Darussalam Nutrition Journal, 6(November), 63–71.

Anjani, S. I., Farishal, A., & Berawi, K. N. (2019). Potensi Isoflavon Kedelai sebagai Terapi Tambahan Diare Akut pada Anak. Jurnal Agromedicine, 6(2), 394–399. http://repository.lppm.unila.ac.id/20697/

Arbi, A. S. (2009). Pengenalan Evaluasi Sensori. In Praktikum Evaluasi Sensori.

Astuti, S. (2018). Isoflavon Kedelai Dan Potensinya Sebagai Penangkap Radikal Bebas. Jurnal Teknologi Industri Dan Hasil Pertanian, 13(2), 126–136. https://jurnal.fp.unila.ac.id/index.php/JTHP/article/view/74

Awaluddin, & Fitri, N. (2021). Pengaruh Pemberian Jus Wortel Terhadap Penurunan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi. Jurnal Kesehatan Maharatu, 3, 29–39.

Azis, R. (2020). Ekstraksi Intensitas Pigmen Wortel Dengan Metode Spektrofotometer Dengan Panjang Gelombang 453. Seminar Nasional Teknologi, Sains Dan Humaniora, 2020(SemanTECH), 1987–1989. http://id.scribd.com/doc/74243779/Makalah-Pemb-bahan-Pewarna

Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2019). Peraturan Badan Pengawas Obat Dan Makanan Nomor 34 Tahun 2019 Tentang Kategori Pangan. Badan Pengawas Obat Dan Makanan, 1–308.

Dani, M., Kurniawan, Z., & Hasdiansah, H. (2022). Pengabdian Kepada Masyarakat Mesin Penggiling Kedelai Untuk Produksi Susu Kedelai Pada Industri Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Masyarakat Polmanbabel, 2(02), 76–81. https://doi.org/10.33504/dulang.v2i02.249

Effendy, W. N. A., Nadia, L. M. H., Rejeki, S., & Ode Huli, L. (2022). Analisis Organoleptik dan B-Karoten Nugget Ikan Nila (Oreochromis sp.) dengan Penambahan Tepung Wortel (Daucus carota L). Jurnal FishtecH, 11(1), 58–65. https://doi.org/10.36706/fishtech.v11i1.15812

Ekawati, P., Rostiati, & Syahraeni. (2015). Aplikasi Ekstrak Kulit Buah Naga Sebagai Pewarna Alami Pada Susu Kedelai dan Santan. E-Journal Agrotekbis, 2, 198–205.

Ervina, D. Fitriana, R. N. (2020). Pengaruh Konsumsi Susu Kedelai Terhadap Perubahan Tekanan Darah Pada Lansia Dengan Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Sibela Surakarta. Kesehatan, 10.

Fadhilah, T. M., Sukmawati, I. A., Kristiana, I., Kumalasari, N. A., & Liana, N. (2021). PENAMBAHAN Bubuk dan Bubur Kulit Buah Naga (Hylocereus polyrhizus) Dalam Pembuatan Pudding. Jurnal Teknologi Pangan Dan Gizi, 20(2), 153–164. https://doi.org/10.33508/jtpg.v20i2.3389

Faishal Ramadhan, M., Skynta, A., S Sastramihardja, H., & Awalia Yulianto, F. (2022). Systematic Review: Pengaruh Konsumsi Sayuran Harian terhadap Tekanan Darah Penderita Hipertensi Dewasa. Bandung Conference Series: Medical Science, 2(1), 121–128. https://doi.org/10.29313/bcsms.v2i1.517

Farida, S., Widyastuti, D., & Randhiki Gusti Perdana. (2023). Daya Terima Konsumen terhadap Pangan Fungsional Puding Berbahan Baku Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.) dan Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus). Jurnal Agroindustri Halal, 9(1), 33–40. https://doi.org/10.30997/jah.v9i1.5772

Febriani, V. D., Surjoseputro, S., & Suseno, T. I. P. (2013). Pengaruh perbedaan penambahan konsentrasi wortel terhadap sifat fisikokimia dan organoleptik kerupuk wortel. J. Teknologi Pangan Dan Gizi, 12(1), 1–9. http://jurnal.wima.ac.id/index.php/JTPG/article/view/1475%0Ahttp://jurnal.wima.ac.id/index.php/JTPG/article/download/1475/1367

Gusnadi, D., Taufiq, R., & Baharta, E. (2021). Uji Organoleptik dan Daya Terima pada Produk Mousse Berbasis Tapai Singkong sebagai Komoditi UMKM di Kabupaten Bandung. Jurnal Inovasi Penelitian, 1(12), 2883–2888.

Kemenkes RI. (2018). Laporan_Nasional_RKD2018_FINAL.pdf. In Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan (p. 674). http://labdata.litbang.kemkes.go.id/images/download/laporan/RKD/2018/Laporan_Nasional_RKD2018_FINAL.pdf

Kesehatan, K. (2017). Tabel Komposisi Pangan Indonesia. In Tabel Komposisi Pangan Indonesia.

Khoiria, A. L. (2023). Analisis Daya Terima dan Kandungan Kalium Puding Kacang Merah (Phaseolus Vulgaris L.) Dengan Penambahan Sari Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) Sebagai Alternatif Makanan Selingan Penderita Hipertensi. Jurnal Gizi Universitas Negeri Surabaya, 03(1), 244–251.

Kusumastuti, S., & Adriani, M. (2017). Pengaruh Substitusi Susu Kedelai dan Mocaf (Modified Cassava Flour) Terhadap Daya Terima, Kandungan Serat dan Nilai Ekonomi Produk Es Krim Naga Merah. Amerta Nutrition, 1(3), 252. https://doi.org/10.20473/amnt.v1i3.6252

Liu, X., Li, S., Chen, J., Sun, K., Wang, X., Wang, X., & Hui, R. (2012). Effect of Soy Isoflavones on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 22(6), 463–470. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.09.006

Maryam, S. (2022). Penambahan Tepung Tempe Dan Ekstrak Wortel Proses Pembuatan Mie Berkualitas. JST (Jurnal Sains Dan Teknologi), 11(2), 238–248. https://doi.org/10.23887/jstundiksha.v11i2.50759

Nadila, H., & Sofyan, A. (2022a). Pengaruh Penambahan Puree Wortel Terhadap Kadar Protein, Beta Karoten dan Daya Terima Cookies Kacang Hijau. Jurnal Kesehatan, 15(1), 51–59. https://doi.org/10.23917/jk.v15i1.16856

Nadila, H., & Sofyan, A. (2022b). Pengaruh Penambahan Puree Wortel Terhadap Kadar Protein, Beta Karoten dan Daya Terima Cookies Kacang Hijau. Jurnal Kesehatan, 15(1), 51–59. https://doi.org/10.23917/jk.v15i1.16856

Nurhayati, & Hudiah, A. (2012). Makanan Sehat untuk Kecantikan dan Kebugaran. Prosiding Seminar Dan Workshop Nasional Dan Festival Makanan Tradisional.

Nurjanah, ., Suptijah, P., & Rani, L. (2007). Pembuatan Tepung Puding Instan Karaginan. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 10(1), 59–69.

Perhimpunan Dokter Hipertensi Indonesia (PERHI). (2019). Konsensus Penatalaksanaan Hipertensi 2019. Indonesian Society Hipertensi Indonesia, 1–90.

Putri, A. E. (2022). Hubungan Kalium, Persentase Lemak Tubuh, Dan Kepatuhan Diet Rendah Garam. Indonesian Journal of Health Development, 4(1), 27–34. https://doi.org/10.52021/ijhd.v4i1.59

Rahayu, W. M. (2020). Hand Out Uji Inderawi. In Hand-Out. https://eprints.uad.ac.id/30580/1/Rahayu - Handout Matakuliah Uji Inderawi.pdf

Rahayuni, A., & Hunandar, C. (2016). Studi Pembuatan “Healthy Fig Bar Food” Yang Tinggi Kalium dan Serat Sebagai Alternatif Snack Penderita Hipertensi. Jurnal Riset Gizi, 4(2).

RI, D. (2019). Daftar Komposisi Bahan Pangan (DKBM).

Sabuluntika, N., & Ayustaningwarno, F. (2013). Kadar Beta Karoten, Antosianin, Isoflavon, Dan Aktivitas Antioksidan Pada Snack Bar Ubi Jalar Kedelai Hitam Sebagai Alternatif Makanan Selingan Penderita Diabetes Melitus Tipe 2. Journal of Nutrition College, 2(4), 689–695. https://doi.org/10.14710/jnc.v2i4.3832

Sayekti. (2014). Pengaruh Penambahan Puree Wortel ( Daucus Carota L .) Dan Waktu Fermentasi Terhadap Hasil Jadi Bika Ambon. E-Journal Boga, 03, 131–140.

Setyawan, Y. (2021). Terapi Hipertensi : Ditijau dari Segi Non Medikamentosa. In Tim Penerbitan (Ed.), News.Ge. KYTA.

Setyowati, R., Sarbini, D., & Rejeki, S. (2008). Pengaruh Penambahan Bekatul Terhadap Kadar Serat Kasar, Sifat Organoleptik dan Daya Terima Pada Pembuatan Tempe Kedelai (Glycine max (L) Meriil). Jurnal Penelitian Sains & Teknologi, 9(1), 52–61.

Suryani, I., Isdiany, N., & Kusumayanti, G. D. (2018). Dietetik Penyakit Tidak Menular. In Kemenkes RI.

Triandita, N., & Putri, N. E. (2019). The Role of Soybean in Control of Degenerative Disease. Teknologi Pengolahan Pertanian, 1(1), 6–17.

Wening, N., & Pradigdo, S. F. (2020). Susu Kedelai Menurunkan Tekanan Darah Sistolik Dan Diastolik Pada Ibu Hamil Pre-Hipertensi. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 8(2), 272–277.

Wibowo, A., Hamzah, F., & Setiaries, V. J. (2014). Pemanfaatan wortel (Daucus carota L.) dalam meningkatkan mutu nugget tempe. Agricultural Science and Technology Journal, 13(2), 27–34.

Widjaja, G. J., Maulida, R. G., & Taufiq, R. (2019). Penggunaan Tepung Sukun Sebagai Substitusi Tepung Terigu Dalam Pembuatan Kue Red Velvet 2019 (Uji Organoleptik, Nilai Kalori, Karbohidrat, Dan Lemak). EProceedings of Applied Science, 5(2), 1477–1483. https://openlibrarypublications.telkomuniversity.ac.id/index.php/appliedscience/article/view/10038

Yusup, A. N., Pertiwi, S. P., & Florence, L. (2018). Perencanaan Home Inustry Puing Hisap “Miss Pudin” dengan Kapasitas 150 Botol (@250 mL) Per Hari. Widya Mandala Catholic University Surabaya.

Zader, Kalantar, Kamyar, & F, D. (2017). Nutritional Management Of Chronic Kidney Disease. England Journal of Medicine, 18(377), 1765–1776.

Zuliawati, Z., Hariati, H., Rosaulina, M., Marlina, S., & Suryani Tumanggor, L. (2021). Penyuluhan Tentang Pemanfaatan Jus Wortel Pada Lansia Dengan Hipertensi. Jurnal Pengabdian Masyarakat Putri Hijau, 1(4).

Published

2024-10-10

How to Cite

Madania Ulfa, & Asrul Bahar. (2024). Daya Terima Puding dengan Substitusi Susu Kedelai dan Penambahan Wortel sebagai Alternatif Makanan Selingan untuk Pencegahan Hipertensi. Termometer: Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan Dan Kedokteran, 2(4), 303–317. https://doi.org/10.55606/termometer.v2i4.4372