Identifikasi Bahaya dan Risiko K3 Pada UMKM Pembuatan Tahu UG Priangan di Bojongsari Tahun 2023

Authors

  • Getar Millennium Udara Universitas Esa Unggul
  • Rini Handayani Universitas Esa Unggul
  • Putri Handayani Universitas Esa Unggul
  • Ahmad Irfandi Universitas Esa Unggul

DOI:

https://doi.org/10.55606/termometer.v1i4.2460

Keywords:

Hazards, occupational safety and health, risks, tofu making

Abstract

There are several strategies available to manage risk, including shifting responsibility to others, avoiding potential hazards, reducing the severity of negative outcomes, or choosing to accept and deal with the consequences to some or all extent. As the first step in implementing OHS. This research aims to identify OHS hazards and risks in UG Priangan tofu-making MSMEs in Bojongsari 2023. The type of research is semi-quantitative with primary data collection through in-depth interviews with 3 informants and observation. The data that has been obtained is processed and analyzed descriptively. The results of hazard identification found 6 types of hazards, namely mechanical hazards from slippery floors, electrical hazards from machine use, physical hazards from noise from the sound of steam pressure, chemical hazards from soybean water and seed water (vinegar acid), ergonomic hazards from repetitive movements, and psychosocial hazards from working hours. The risks found were 10 risks of work accidents and 15 risks of occupational diseases. It is recommended for business owners to provide information about the risks of work processes, tools, and materials in the workplace and conduct OHS risk assessments.

References

Arifin, S., & Wakhid, A. (2018). Analisis Risiko Keselamatan Kerja Dengan Metode HIRARC Pada Proses Produksi Tahu Di UKM Sumber Rezeki. Journal Knowledge Industrial Engineering, 5(2). Retrieved from https://jurnal.yudharta.ac.id/v2/index.php/jkie/article/view/2018/1498

Candrianto. (2020). Pengenalan Keselamatan dan Kesehatan Kerja. Malang: Literasi Nusantara. Retrieved from https://play.google.com/books/reader?id=-igMEAAAQBAJ&pg=GBS.PA40&hl=id

Failenggo, E., & Sumantika, A. (2021). Analisis Risiko Pada Proses Produksi Pabrik Tahu Kharisma. Jurnal Comasie, 5(4), 21–30. Retrieved from http://ejournal.upbatam.ac.id/index.php/comasiejournal

Fathimahhayati, L. D., Wardana, M. R., & Gumilar, N. A. (2019). Analisis Risiko K3 Dengan Metode HIRARC Pada Industri Tahu Dan Tempe Kelurahan Selili Samarinda. Jurnal Rekayasa Dan Invonasi Teknik Industri, 7(1). Retrieved from https://ejournal.akprind.ac.id/index.php/rekavasi/article/view/1320/1035

Fitra, M. (2021). Analisis Resiko Keselamatan dan Kesehatan Kerja (ARK3). Jakarta: Azkiya.

Indrayani, R., Sastradiharja, J., & Rosanah, M. (2023). Identifikasi Resiko Kerja Menggunakan Metode HIRARC Pada UMKM Tahu Di Bandung. SISTEMIK (Jurnal Ilmiah Nasional Bidang Ilmu Teknik), 9(1), 23–27. Retrieved from https://www.sistemik.sttbandung.ac.id/index.php/sistemik/article/view/52/38

International Labour Organization. (2021). Nine Business Practices for Improving Safety and Health Through Supply Chains and Building a Culture of Prevention and Protection.

Irwanda, B. R., Suprijandani, & Nurmayanti, D. (2022). Analisis Risiko Keselamatan dan Kesehatan Kerja Dengan Metode HIRARC Pada Proses Produksi Industri Tahu Tahun 2021. GEMA Lingkungan Kesehatan, 20(1), 29–37. Retrieved from http://journal.poltekkesdepkes-sby.ac.id/index.php/KESLING/article/view/1671

Kementerian Ketenagakerjaan Republik Indonesia. (2022). Profil Keselamatan dan Kesehatan Kerja Nasional Indonesia Tahun 2022.

Mauluddin, Y., Taptajani, D. S., & Sapitri, I. D. (2022). Perencanaan Penanggulangan Kecelakaan Akibat Kerja di PD. Barokah Putri. Jurnal Kalibrasi, 20(2), 147–157. https://doi.org/10.33364/kalibrasi/v.20-2.1164

Mindhayani, I. (2020). Analisis Risiko Keselamatan dan Kesehatan Kerja Dengan Metode HAZOP dan Pendekatan Ergonomi (Studi Kasus: UD. Barokah Bantul). Simetris: Jurnal Teknik Mesin, Elektro Dan Ilmu Komputer, 11(1), 31–38. https://doi.org/10.24176/simet.v11i1.3544

Monoarfa, V., & Miolo, R. (2022). Identifikasi Resiko Kerja Menggunakan Metode HIRARC Pada UMKM Pabrik Tahu Mokar Jaya Di Desa Tilango. JAMBURA: Jurnal Ilmiah Manajemen Dan Bisnis, 5(2), 741–746. Retrieved from https://ejurnal.ung.ac.id/index.php/JIMB/article/view/16546

Mustakim, M. T. (2023). Manajemen Risiko Keselamatan Dan Kesehatan Kerja Pada Pekerja di Pabrik Tahu Tugumulyo Sumatera Selatan. Jurnal Lentera Kesehatan Masyrakat, 2(1).

Negara, N. L. G. A. M., & Ningrat, N. M. N. (2020). Gambaran Risiko Bahaya Kerja Pada Pabrik Tahu Di Kelurahan Tonja. Bali Health Journal, 3(2). Retrieved from http://ejournal.unbi.ac.id/index.php/BHJ/article/view/173/107

Negarawan, D. R., & Prastawa, H. (2023). Identifikasi Bahaya Dan Penilaian Risiko K3 Pada Pabrik Tahu di Kelurahan Kalibata. Industrial Engineering Online Journal, 12(3), 343–354. https://doi.org/10.2/JQUERY.MIN.JS

Patradhiani, R., Yasmin, Y., & Prastiono, A. (2020). Identifikasi dan Pengendalian Risiko Penyebab Penyakit Akibat Kerja (PAK) Pada Industri Tahu Pong Goreng Palembang. Integrasi : Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 4(2), 41. https://doi.org/10.32502/js.v4i2.2874

Saputra, J., Hafrida, E., & Musri, M. (2021). Pengukuran Waktu Kerja Berbasis Stopwatch Time Study Dan Analisis Keselamatan Kesehatan Kerja Pada Pabrik Tahu Sukri Bukit Batrem Dumai. Jurnal ARTI (Aplikasi Rancangan Teknik Industri), 16(1), 86–93. Retrieved from https://ejurnal.sttdumai.ac.id/index.php/arti/article/view/197

Sari, S., Dzaki, A., & Juliasnyah, W. (2023). Analisis Risiko Kesehatan dan Keselamatan Kerja Pada Pabrik Tahu Bapak Paimin Dengan Metode HIRA. 10(1).

Sari, S. P. K., Setianto, B., Rosyid, M. A., & P, O. S. (2023). Identifikasi Faktor Iklim Kerja, Kebisingan, dan Pencahayaan pada Sektor UMKM Kediri. SEHATRAKYAT (Jurnal Kesehatan Masyarakat, 2(2). Retrieved from https://journal.yp3a.org/index.php/sehatrakyat/article/view/1647/807

Sudarman, S., Susanti, N., & Fitri, R. (2022). Dasar Kesehatan dan Keselamatan Kerja. Solok: Mitra Cendekia Media. Retrieved from https://play.google.com/books/reader?id=xImsEAAAQBAJ&pg=GBS.PA43&hl=id

Downloads

Published

2023-08-30

How to Cite

Getar Millennium Udara, Rini Handayani, Putri Handayani, & Ahmad Irfandi. (2023). Identifikasi Bahaya dan Risiko K3 Pada UMKM Pembuatan Tahu UG Priangan di Bojongsari Tahun 2023. Termometer: Jurnal Ilmiah Ilmu Kesehatan Dan Kedokteran, 1(4), 181–191. https://doi.org/10.55606/termometer.v1i4.2460