Penerapan Teknologi Tepat Guna Pada Pembuatan Jahe Instan Di SDN 4 Jepang

Authors

  • Mera Putri Pratitis Institut Teknologi Kesehatan Cendekia Utama Kudus
  • Dessy Erliani Mugita Sari Institut Teknologi Kesehatan Cendekia Utama Kudus
  • Dwi Susiloningrum Institut Teknologi Kesehatan Cendekia Utama Kudus
  • Ricka Islamiyati Institut Teknologi Kesehatan Cendekia Utama Kudus
  • Wildayanti Wildayanti Institut Teknologi Kesehatan Cendekia Utama Kudus

DOI:

https://doi.org/10.55606/jpikes.v3i3.2763

Keywords:

Instant ginger, TOGA,, Appropriate technology

Abstract

Appropriate technology has simple principles that aim to improve the socio-economic standard of living for the community by processing natural resources wisely and not damaging the surrounding environment. Natural resources in the surrounding environment are easy to find, especially Medicinal Plants. Medicinal Plants are widely found and consumed, one of which is ginger (Zingibers officinale rosc). Various groups, including children, can consume ginger. However, children's interest in consuming ginger or ginger ale is very low. The aim of this activity is to teach students how to make instant ginger powder so they can increase their interest in consuming ginger and other traditional medicinal plants. Activities were carried out using the service learning method for students at SDN 4 Jepang. Implementation of activities includes education, assistance, and training in making instant ginger powder. The implementation of activities is well done and smoothly. Students who participated in the activities were very enthusiastic and interested. All students participated in making instant powder starting from peeling ginger, grinding ginger, squeezing ginger juice, pressing ginger to mixing ginger into crystals/powder.

References

Aisa, Aufia dkk. (2022). Edukasi dan PelatihanPengolahanJahe menjadiMinuman Jahe Instan Sebagai Penghangat Tubuhpada Remaja di Desa Sidomulyo. Jumat Pendidikan: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 3(3), 129-133.

Harjono, Y., Yusmaini, H., & Bahar, M. (2017). Penyuluhan Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga dan Penanaman Tanaman Obat Keluarga di Kampung Mekar Bakti 01/01, Desa Mekar Bakti Kabupaten Tangerang. Jurnal PM Ruwa Jurai, 3(6),16-22.

Hernani, W. C. (2011). Kandungan bahan aktif jahe dan pemanfaatannya dalam bidang kesehatan. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian, 125-142.

Lestari, Nesy. (2022). Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) Masyarakat Desa Jirak Kabupaten Sambas. Jurnal Paradigma: Jurnal Multidisipliner Mahasiswa Pascasarjana Indonesia, 3(1), 23-36.

Muzaini, M. (2014). Perkembangan Teknologi Dan Perilaku Menyimpang Dalam Masyarakat Modern. Jurnal Pembangunan Pendidikan: Fondasi Dan Aplikasi, 2(1).

Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 9 Tahun 2016. Upaya Pengembangan Kesehatan Tradisional Melalui Asuhan Mandiri Pemanfaatan Taman Obat Keluarga dan Keterampilan. Menteri Kesehatan Republik Indonesia. Diunduh Dari https://dinkes.slemankab.go.id.

Retnowati, N. D. & Retnowati, D. (2019). Pengolahan Dan Analisis Usaha Tanaman Jahe Menjadi Produk Jahe Instan Di Panti Asuhan Al-Ikhlas Ngentak Pelem RT 13 Baturetno Banguntapan Bantul. KACANEGARA Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 2(2), 75-80.

Sari, E. K., & Erika, B. R. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Minuman Tradisional Berkhasiat Di Dusun Pelem Sewu, Panggungharjo, Sewon, Bantul. Edukasi Dan Pengabdian Masyarakat, 2(1), 19-29.

Setiawan, Iwan & Suharyanto, Suharyanto & Dianto, Ryan. (2018). Peningkatan Pengetahuan Tentang Jamu Pada Siswa-Siswi di Sekolah Dasar Negeri 1 Boyolali. Jurnal Surya Masyarakat, 1(1), 54-58.

Susiloningrum, D., Sari, D. E. M., Islamiyati, R., Wildayanti, W., & Partitis, M. P. (2023). Pengenalan Tanaman Obat Melalui Metode “CINTOLUNI” (Cinta Tanaman Obat Keluarga Sejak Dini) di SDN 4 Jepang. SWARNA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(6), 701–703.

Zulha, Idha. (2019). Penerapan Teknologi Tepat Guna Untuk Peningkatan Pemberdayaan Masyarakat dan Lingkungan. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 2(2), 118-125.

Downloads

Published

2023-11-30

How to Cite

Mera Putri Pratitis, Dessy Erliani Mugita Sari, Dwi Susiloningrum, Ricka Islamiyati, & Wildayanti Wildayanti. (2023). Penerapan Teknologi Tepat Guna Pada Pembuatan Jahe Instan Di SDN 4 Jepang . Jurnal Pengabdian Ilmu Kesehatan, 3(3), 29–34. https://doi.org/10.55606/jpikes.v3i3.2763