Hubungan Status Nutrisi terhadap Hiperemesis Gravidarum pada Ibu Hamil di Puskesmas Tanah Jambo Aye Aceh Utara Tahun 2024
DOI:
https://doi.org/10.55606/detector.v3i1.4778Keywords:
Nutritional Status, Hyperemesis, Pregnant WomenAbstract
Hyperemesis gravidarum is excessive nausea and vomiting in pregnant women which interferes with daily activities because it is usually made worse by dehydration. The cause of hyperemesis gravidarum is not known for certain, but it is likely caused by an increase in the serum hormones estrogen and HCG (chorionic gonadotropin hormone). The aim of this research is to analyze the relationship between nutritional status and hyperemesis gravidarum in pregnant women at Tanah Jambo Aye Community Health Center, North Aceh. This study used a case control design. Pain Case Study This research was conducted to determine whether parity, nutritional status and stress are related to hyperemesis gravidarum in pregnant women. There is a relationship between nutritional status and the incidence of hyperemesis gravidarum in pregnant women at the Tanah Jambo Aye Community Health Center, North Aceh. Pregnant women with poor nutritional status will experience hyperemesis gravidarum 7.5 times compared to pregnant women with good nutritional status. Pregnant women are expected to always seek information about hyperemesis gravidarum and risk factors for hyperemesis gravidarum.
Downloads
References
Atiqoh, R. N. (2020). Kupas Tuntas Hiperemesis Gravidarum (Mual Muntah Berlebih Dalam Kehamilan).
Dale, D. S. (2019). Psikologi Kebidanan: Memahami Psikis Wanita Sepanjang Daur Hidup dalam Pelayanan Kebidanan.
Damayanti, R. (2021). Asuhan gizi pada hiperemesis gravidarum. Journal of Nutrition and Health, 9(1), 44–52.
Efrizal, W. (2021). Asuhan gizi pada ibu hamil dengan hiperemesis gravidarum. Jurnal Gizi Prima (Frime Nutrition Journal, 6), 25.
Fauziahlfi, N. (2022). Asuhan Kebidanan Kehamilan Komprehensif (p. 101).
Kristina Paskana, V. G. (2020). Hubungan paritas dengan kejadian hiperemesis gravidarum pada ibu hamil. Jurnal Asuhan Ibu dan Anak, 5, 28.
Kristina Paskana1, V. G. (2020). Hubungan paritas dengan kejadian hiperemesis gravidarum pada ibu hamil. Jurnal Asuhan Ibu & Anak, 5, 28.
Nugroho, D. T. (2022). Kasus Emergency Kebidanan untuk Kebidanan dan Keperawatan.
Rambe, N., & Nasution, L. K. (2022). Gambaran pengetahuan dan sikap ibu hamil tentang antenatal care di wilayah kerja Puskesmas Simarpinggan Kabupaten Tapanuli Selatan. Jurnal Kesehatan Masyarakat Darmais (JKMD), 5–12.
Septalia Dale, D. (2019). Psikologi Kebidanan. Pustaka Baru Press.
Sulistyoningsih, H. (2022). Gizi untuk Kesehatan Ibu dan Anak.
Susanti, E., Firdayanti, N., & Haruna, N. (2019). Manajemen asuhan kebidanan antenatal pada Ny “S” dengan hiperemesis gravidarum tingkat II di RS TNI Angkatan Laut Jala Ammari pada tanggal 27 Mei–18 Juli 2018. Jurnal Midwifery, 1, 80.
Susiloningtyas, I. (2021). Pemberian zat besi (Fe) dalam kehamilan. Majalah Ilmiah Sultan Agung, 50, 128.
Syarif, S. I. P. (2022). Studi pengetahuan ibu hamil tentang manfaat tablet ferum (Fe) selama kehamilan. Formosa Journal of Science and Technology, 1(5), 491–498. https://doi.org/10.55927/fjst.v1i5.1226
Wahyu, S. (2019). Pemberian zat besi (Fe) dalam kehamilan. Majalah Ilmiah Sultan Agung, 50(128), 128. http://lppm-unissula.com/jurnal.unissula.ac.id/index.php/majalahilmiahsultanagung/article/view/74
Waryana. (2018). Gambaran asuhan keperawatan pada ibu hamil dengan defisit pengetahuan tentang kunjungan antenatal care. Description of Nursing Care for Pregnant Women with a Deficit of Knowledge about Antenatal Care, 1, 1–13.
WHO, H. 160. (2017). Gambaran kadar hemoglobin penjual makanan pada malam hari di wilayah Anduonohu, Kecamatan Poasia, Kota Kendari, Provinsi Sulawesi Tenggara. KTI. http://repository.poltekkes-kdi.ac.id/246/1/Karya_Tulis_Fitri_Arbianti
Wahyuni, N. I. (2020). Hubungan pengetahuan ibu tentang hiperemesis gravidarum pada trimester awal. Jurnal Antar Kebidanan, 3, 31–35.
Walyani, E. S. (2017). Asuhan Kebidanan pada Kehamilan. PT. Pustaka Baru.
Yana, E. P. (2022). Studi literatur pengaruh mengkonsumsi kacang hijau terhadap peningkatan kadar hemoglobin (Hb) pada ibu hamil (Skripsi).
Yulianti, Y. (2019). Faktor-faktor yang berhubungan dengan kejadian anemia pada ibu hamil.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Detector: Jurnal Inovasi Riset Ilmu Kesehatan

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.