Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri di SMA Negeri 1 Menggala

Authors

  • Mutiara Rini Selviana Universitas ‘Aisyiyah Surakarta
  • Rina Sri Widayati Universitas ‘Aisyiyah Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.55606/detector.v2i3.4156

Keywords:

Green Bean, Hemoglobin, Adolescent girl

Abstract

Background : Adolescent girls are susceptible to anemia because they experience menstruation, where menstruation can cause a decrease in hemoglobin levels, thus requiring special attention to iron needs. The results of the 2021 Riskesdas showed an increase in the rate of anemia in adolescents with a female sample of 22.7%. The effort taken is to drink green bean juice because it contains iron and vitamin C which helps increase hemoglobin levels. Objective : to determine the effect of giving Green Bean Juice on increasing Hemoglobin levels in adolescent girls. Method : The research design was Pre Experiment and One Group Pretest Posttest approach, a sample of 20 young women from class XI, the sample used was random sampling. Test the analysis using the Paired Simple T Test. Research results : The results of the Paired Simple T Test based on the Hb value before and after treatment showed a significant value of 0.000 < 0.05 with an average increase of 1.2 gr/dl. Conclusion : There is an effect of giving Green Bean Juice on increasing Hemoglobin levels in young women at SMA Negeri 1 Menggala Tulang Bawang.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Budiarti, A., Anik, S., & Wirani, N. P. G. (2021). Studi fenomenologi penyebab anemia pada remaja di Surabaya. Jurnal Kesehatan Mesencephalon, 6(2). https://doi.org/10.36053/mesencephalon.v6i2.246

Carolin, B. T., Suprihatin, Indirasari, & Novelia, S. (2021). Pemberian sari kacang hijau untuk meningkatkan kadar hemoglobin pada siswi anemia. Journal for Quality in Women’s Health, 4(1), 109–114. https://doi.org/10.30994/jqwh.v4i1.111

Maulina, N., Choirunissa, R., & Azzahroh, P. (2022). Pengaruh sari kacang hijau dan tablet FE terhadap kadar hemoglobin remaja putri dengan anemia di MTs Ar Roudloh Kabupaten Bandung tahun 2021. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 14(1), 57–71. https://doi.org/10.37012/jik.v14i1.811

Mayulu, C. B. D., Djalil, R. H., & Ismawati. (2023). Pengaruh pemberian sari kacang hijau terhadap peningkatan kadar hemoglobin remaja putri anemia di MAN Model Manado. Vitamedica: Jurnal Rumpun Kesehatan Umum, 1(4), 21–33.

Ningtyias, F., Aryatika, K., Mufidah, L., Irmayanti, S., & Soleha, S. (2022). Buku anemia. https://doi.org/10.46772/jamu.v1i02.365

Putra, K. A., Munir, Z., & Siam, W. N. (2020). Hubungan kepatuhan minum tablet Fe dengan kejadian anemia (Hb) pada remaja putri di SMP Negeri 1 Tapen Kabupaten Bondowoso. Jurnal Keperawatan Profesional, 8(1), 49–61. https://doi.org/10.33650/jkp.v8i1.1021

Putranti, D. (2023). Kandungan sari kacang hijau. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 13(2), 1–23.

Ratnasari, D., Dewi Rahmawati, Y., Fajarini, H., & Nafisyah, D. (2021). Potensi kacang hijau sebagai makanan alternatif penyakit degeneratif. JAMU: Jurnal Abdi Masyarakat UMUS, 1(2), 90–96. https://doi.org/10.46772/jamu.v1i02.365

Rusniwati, S., & Shanti, E. F. A. (2024). Pengaruh pemberian minuman sari kacang hijau (Vigna radiata) terhadap remaja putri dengan anemia di SMPN 1 Sungai Kakap Kabupaten Kuburay. Journal of Health Sciences Leksia, 1(1), 28–36.

Safitri, E. Y. (2023). Pengaruh pemberian sari kacang hijau terhadap peningkatan kadar hemoglobin (Hb) pada remaja putri di SMAN 1 Gedong Tataan Kabupaten Pesawaran tahun 2022. Jurnal Maternitas Aisyah (JAMAN AISYAH), 4(2), 99–106. https://doi.org/10.30604/jaman.v4i2.1108

Tyas, M. A. R. (2023). Pengaruh pemberian sari kacang hijau terhadap kadar hemoglobin (Hb) darah saat menstruasi pada remaja putri di SMAN 1 Godean tahun 2022. Journal of Midwifery and Health Research, 1(2), 46–52. https://doi.org/10.36743/jmhr.v2i1.482

Utami, A., Margawati, A., Pramono, D., & Wulandari, D. R. (2021). Anemia pada remaja putri. Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro, 1(2). http://doc-pak.undip.ac.id/12690/1/Modul_Anemia.pdf

Zaimy, S., Darma, I. Y., & Idaman, M. (2021). Pengaruh pemberian sari kacang hijau terhadap kadar hemoglobin pada remaja putri di Asrama Putri Stikes Syedza Saintika Padang. Jurnal Kesehatan Saintika Meditory, 4(1), 56–60.

Downloads

Published

2024-08-05

How to Cite

Mutiara Rini Selviana, & Rina Sri Widayati. (2024). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri di SMA Negeri 1 Menggala. Detector: Jurnal Inovasi Riset Ilmu Kesehatan, 2(3), 140–148. https://doi.org/10.55606/detector.v2i3.4156